Riverfashion

In 2022 komt er een collectie te hangen van kleding mede gemaakt van plastic uit de IJssel!

riverfashion2.jpg
 
riverfashion_klein.jpg
 

Riverfashion

Fase 2: Partners in realisatie testcollectie  2021


Deze testcollectie komt alleen bij Míramé, natuurlijk mooi te hangen met daarbij wel een evaluatieformulier over hoe deze stof zich houdt bij het dragen en wassen. Deze informatie is essentieel voor de volgende stap. Je krijgt maar 1 kans om iets nieuws op de markt te brengen en dan moet het goed zijn.

Grondstoffen voor realisatie duurzame en circulaire stof.


Plastic uit de rivier:


Go Clean

Liemers

Plastic Fantastic

Great Bubble Barrier


Dit ruwe plastic wordt geleverd aan Bram Peters van Save Plastics uit Arnhem en daar wordt het gesorteerd zodat er alleen nog bruikbaar plastic (veelal PET flesjes en netten) overblijft.


 Bij Hogeschool Saxion ) in Enschede wordt van dit plastic granulaat gemaakt.


Dit granulaat wordt vervolgens geleverd aan de Universiteit Maastricht om er een multifilament (heel dunne draad) van te maken.


Fabricatie nieuwe vezeldraad ( multifilament)

Hennepdraad:

Inkoop derden

Duitsland


Tencel + gerecyclede polyesterdraad (Certificaat bijgevoegd)


ESG European Spinning group België

Marie-Anne Populier


Fabricage en verven nieuwe stof:


Nu we alle draden hebben, gaat AC ter Kuile deze weven met de hennepdraad en het multifilament van plastic uit de rivier als inslag.


Weverij AC ter Kuile bv

Enschede


Verven stof:


Ondanks dat het plastic uit de rivier gereinigd wordt, blijft er toch een grijzige kleur achter waardoor de nieuwe stof geverfd moet worden. Dit moet professioneel gebeuren omdat er anders verschillende verfbaden zijn en de collectie nooit uit één en dezelfde kleur bestaat.

Minimale verfeenheid is 600 meter.


JB Textiles

Enschede


Fabricage testcollectie:


Ontwerp


In de eerste instantie zou dit in samenwerking met het onderwijs gebeuren maar helaas sluit het onderwijs nog niet goed aan bij het bedrijfsleven doordat ze vasthouden aan bestaande procedures. Ik zou dan bv een collectie krijgen van 10 broeken of 10 rokken.

Een collectie bestaat minimaal uit ongeveer 8 tot 10 ontwerpen. Bijvoorbeeld 2 broeken, 2 rokken, 2 jurken, 2 jasjes, een bloes en een tuniek.


Onze doelgroep bestaat uit de bewuste vrouw van 35 +. Deze doelgroep is heel ruim wat zorgt dat er voldoende potentie is voor een goede verkoop.

Dit heeft zich al bewezen bij het merk Ecoalf uit Spanje. Deze collectie bestaat uit kleding mede gemaakt van plastic uit de Oceanen.

River fashion wordt een Nederlands kledingmerk dat mede gemaakt is van plastic uit de Nederlandse rivieren, tenslotte komt al het plastic in de oceanen voor 60%  tot 80% uit de rivieren.


Jacques is stylist en heeft 25 jaar gewerkt bij de Bijenkorf en heeft daar alle modeshows georganiseerd. Hij kent de doelgroep voor River fashion goed waardoor er een passende basiscollectie ontstaat.


Het maken van de patroontekeningen:


Inkoop derden


Het naaien van de collectie ( MVO) wordt gedaan in een naaiatelier wat een dagbesteding genereert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


Inkoop derden


Materiaal en verplichte labels kleding:


Inkoop derden


De volgende collecties komen in eerste instantie in de verkoop bij één winkel in elke Hanzestad aan de IJssel in de Provincie Gelderland en Overijssel. Daarna kunnen we het regionaal gaan opschalen. Mevrouw Marianne van de Rozenberg van de Provincie Overijssel heeft hiervoor haar medewerking toegezegd.

Maar ook op de langere termijn kunnen we de rivieren uitbreiden zoals de Maas en de Waal etc.

België is ook reeds bezig met het plastic uit de rivieren te filteren en er is reeds interesse getoond in mijn initiatief. Ook daar kun je opschalen.


Toekomstperspectief:


Een unit op een strategische plaats, in ieder geval aan een rivier, waarin alle stadia verwerkt kan worden; het plastic uit de rivieren wordt opgeslagen, gereinigd en verwerkt tot granulaat. Hier kan de samenwerking gezocht worden met andere initiatieven betreffende gerecyclede plastic en of andere materialen zoals gebruikt landbouwplastic of afgedankte kleding.


Op dit moment zijn er gesprekken gaande voor een samenwerking op lokaal gebied om een MVO naaiatelier op te starten met 2 andere partners die bezig zijn met het maken van sportkleding van alle mogelijke gerecyclede polyester. Ook onderzoeken we de mogelijkheid om het weven van deze duurzame en circulaire stoffen gezamenlijk te gaan organiseren en zo de kosten te drukken en het risico verder te spreiden.

Het technische gedeelte blijft een kostbare zaak maar met behulp van de projectgroep RAAK MKB NL wordt ook daaraan gewerkt.


De basis voor mijn duurzame stof bestaat altijd uit gerecyclede plastic uit de rivier! Daarnaast is het de bedoeling dat bijvoorbeeld voor de wintercollectie een wollendraad wordt toegevoegd.

 

Noaber 26 februari 2021

 
IMG_1745.JPG
IMG_1746.JPG
IMG_0117.jpeg

Riverfashion project circulaire economie

Fantastische mode mede gemaakt van de plastic soep uit de rivier de IJssel

Al 4 jaar ben ik bezig met mijn project Riverfashion om de consument meer bewust te maken van circulaire economie door niet een alternatief te bieden maar mode met een beleving, een verbinding met de IJssel. Kwaliteit, mode en duurzaamheid tegelijkertijd.

 

Foto's

IMG_1507.JPG
2020 rode loper 2.jpg
45ee61c9-7e78-4258-8a54-5abea7e4c879.JPG
 
beeldmerk_diap.png